vrij werk – Ik maakte deze illustratie aan het begin van de pandemie. Ik had oprecht een hoopvol en positief gevoel dat deze crisis en onze gedwongen quarantaine ons zouden laten inzien dat het anders moest. Socialer, groener, eerlijker. Niet terug naar het oude normaal, maar naar een nieuw normaal waarbij de waardes van een samenleving, zoals zorg, onderwijs, cultuur, gelijkwaardigheid, vrijheid weer de pijlers zouden worden van de maatschappij. Terug naar moraal dus. We zijn nu ruim anderhalf jaar verder en dat is allemaal niet gebeurd. In plaats daarvan is de discussie verhard, staan mensen lijnrecht tegenover elkaar, is er angst ipv liefde, dwang in plaats van vrijheid en strijd in plaats van begrip.

Vanaf zaterdag moet iedereen vanaf 13 jaar zich met een digitale coronapas identificeren om toegang te krijgen tot restaurants, theaters, festivals, bioscopen en musea. De tweedeling in de samenleving is een feit. Iedereen die dit een prima en veilig idee vindt, wil ik graag het volgende vragen: zit je werkelijk fijn in een restaurant/festival als meerdere van je vrienden niet mee mogen omdat ze geen prik hebben gehad, hun herstelbewijs is verlopen of ze uit principe tegen een identificatieplicht met een qr code zijn? Heeft dit werkelijk nog iets te maken met onze gezondheid? 
Ook als je wel gevaccineerd bent, hoop ik dat je solidair bent met je medemens tegen deze nieuwe vorm van discriminatie en schending van onze grondrechten. Want, welke keuze je ook hebt gemaakt, het moet altijd jóuw keuze blijven. Onze vrijheid is wat ter discussie staat, niet onze persoonlijke keuze. Dit mogen we niet laten gebeuren, daarom vind ik het belangrijk mijn stem te laten horen. 
 
Laten we ons met elkaar blijven verbinden, luisteren en elkaars keuze respecteren en samen sterk staan voor een inclusieve samenleving. Liefs,Sandra.